Pay Ölçer Nedir?
Radyatör üstünden dairenin ısıtma için kullandığı enerjinin ölçülmesine ve merkezi ısıtma giderlerinin bireysel ve tüketime başlı olarak paylaştırılmasına yarayan sensör grubudur.
Isı Pay Ölçer Nasıl Çalışır?
Pay ölçer cihazlarının içerisinde 2 adet sıcaklık sensörü ve 1 adet de manipülasyon uyarısı için monte edilen hareket sensörü olmak üzere toplam 3 adet sensör bulunmaktadır.Sıcaklık sensörülerinden biri radyatörden geçen suyun sıcaklığını,diğeri ise ısıtılan mahalin sıcaklığını ölçmekte,bu değerleri ısı transfer hesabında kullanarak ne kadar tükettiğinizi belirlemektedir.Yani radyatörden ısıtılan mahale ne kadar ısı geçtiğini hesaplamaktadır.Hareket sensörü ise,pay ölçerin yerinden sökülmesi durumunda merkeze uyarı verilmesini sağlamaktadır. Binadaki tüm ısı pay ölçerlerin değerleri birlikte değerlendirilir. Her dairenin ısı pay ölçerlerinden okunan değerler, toplam tüketimle orantılanarak bir tablo oluşturulur. Bu tablo kullanılarak dairelerin bireysel ısıtma masrafları hesaplanır.
Termostatik Radyatör Vanası Nasıl Kullanırım?
Oda sıcaklığı termostat üzerindeki skala yardımıyla ayarlanır. Oda sıcaklığı ayarlanan değere gelince radyatörde su dolaşımı kesilir ve odanın istenen değerden daha fazla ısınması önlenerek enerji tasarrufu sağlanmış olur. Termostat, oda sıcaklığı ayarlanan değere geldiği zaman otomatik olarak vana üzerindeki pimi iterek su akışını kapatır ve radyatörün gereksiz yere ısı kullanmasını önler. Bu durumda radyatörün, üst kısmı sıcak, alt kısmı soğuk olabilir. Oda sıcaklığı ayarlanan sıcaklığın altına düştüğü vakit, termostat tekrar devreye girip vana üzerindeki pimi itmeyi bırakarak yeniden su sirkülasyonu yapılmasını sağlar. Bu işlem bu şekilde sürekli tekrarlanarak devam eder. Radyatörünüz soğuduğunda vana ayarını değiştirmeyiniz. Radyatörünüzün soğuması ayarladığınız oda sıcaklığının istenilen dereceye ulaştığını gösterir. Radyatörlere koltuk v.b gibi eşyalar yaklaştırdığınız zaman, Termostatik radyatör vanası o bölgede yoğunlaşan ısıyı algılayarak otomatik olarak hem ısı akışını keser hem de odanın ısınmasına engel olur. Radyatörlerin ısınmaması durumunda alt vananın açık olduğunu kontrol edin, oda ısısının ayarlanan ısı seviyesinden yüksek olup olmadığını basit bir termometre ile kontrol edin, en düşük seviyede çalışma var ise radyatörün olduğu yerde ısı kaybı (pencere kenarlarında açıklık, duvarda çatlak vb.) olup olmadığını kontrol edin. Tesisatınızdan gelebilecek tortular termostatik vananızın kapanmamasına neden olabilir, bu durumda vananın kafasını 5 konumunda iken sökerek pime birkaç defa basmak suretiyle tortuyu temizleyin sorun giderilmemişse teknik servise durumu bildiriniz.
Pay Ölçer Sistemi Faydalı mıdır? Faydası Nedir?
Yurt dışında Avrupa ülkelerinde 1984 yılından beri kullanılan ve merkezi sistemlerde kullanılmak zorunda olan pay ölçerler ilk donanım ve sonraki bakım işlem masrafları bakımından oldukça ekonomiktir. Kullanım süreci başladıktan çok kısa bir süre içinde sayısız fayda ve menfaatler sağlar. Tasarruf sağlar. Kalorifer enerji tüketiminde %30 kadar tasarruf sağlar. Tasarruflu kullanıma dikkat edilmesi demek ısınmamak anlamına gelmemektedir. Daha iyi ısınıp daha az bedel ödemek mümkündür. Binada eşit ısınmaya eşit ücret sağlanmakta yapılan tasarruf nedeni ile sıcak mekanda yaşamayı tercih edenler de yapılan tasarrufa ortak olmaktadır ve eskisinden daha az bir ücretle ayni seviyede ısınma sağlanmaktadır Boş duran veya sık sık seyahat eden daire malikleri kaloriferlerinde vanalarını kısarak tasarruf gayreti içinde olacaklardır , bu işlem sayesinde binaya gelen fatura tutarı düşecek ve boşuna enerji sarfı yapılmayacaktır. Hava sıcak olduğunda pencere açmak yerine kaloriferlerde vana kısılması veya kapatılması teşvik edilmiş olacaktır.
Termostatik Vana Hakkında
Termostatik vana, bulunduğu odanın sıcaklığını üzerindeki termostat vasıtası ile algılayan bir vanadır.
Oda sıcaklığı vana üzerinde ayarlanan sıcaklığa geldiğinde radyatörün su akışını kısar, hatta tamamen keser. Bu sayede odanın aşırı ısınması engellenir. Ölçümlere göre oda sıcaklığının +22 °C üzerinde her 1 °C artışın aylık doğalgaz faturasına %5 yük getirdiği görülmüştür. Termostatik vana kullanan bir kullanıcı ile kullanmayan bir kullanıcı arasındaki aylık ortalama fatura farkının %20 'ye yakın olduğu gözlemlenmiştir. Örneğin mutfak,ev hanımlarının devamlı zaman geçirdiği bir alan ve burada pişen yemeklerden çıkan buharın kullanım alanını ısıtması nedeniyle,ısı kazanım yükü oldukça fazladır.Evde termostatik vana olursa,mutfak için 18 °C olarak ayarlandığında sistem sadece sabahları mutfağın ısısını koruyabilmek için az miktar çalışacaktır. Kış aylarında güney cephede bulunan odalarınızın eve giren güneş ışınları sayesinde ısınması ile radyatörü kapatacak ve gereksiz yere yakıt sarfiyatınızın önüne geçmiş olacaktır. Termostatik vananın çalışması için enerjiye ihtiyaç duyulmaz.Yani işletme maliyeti yoktur.
Isı Pay Ölçerin Pili Değişir mi ?
Isı Pay Ölçer Cihazının pili değiştirilemez yerine cihaz takılmalıdır.
Pay Ölçer Cihazının Pil ömrü Nekadardır?
Pay ölçer cihazının pil ömrü markaya göre değişir genel olarak 10 yıl pil ömürleri olup cihazın sinyal gönderim sıklığına göre de cihaz pil ömrü kısalmaktadır.
Radyatörlerim kapalı olsa da para öder miyim?
Yönetmeliğe göre Isı pay ölçerli sistemlerde radyatörler tamamen kapatılamaz, mekan sıcaklığı minimum 15°C olmalıdır.
Ayrıca giriş, merdivenler, vb. ortak alanların ısıtılmasında harcanan enerji ücretinden gelecek olan pay da dairelerin bireysel giderlerine eklenir.
Binadaki diğer dairelerdeki radyatörlerin kapalı olup olmadığını kim bilecek?
Radyatör vanaları 15°C ' ye düşürülemeyecek şekilde kilit sistemine sahiptir. Herhangi bir dış etkenle bu vanaların kapatılması durumunda Isı pay ölçer cihaz tarafından algılanıp okumalar sırasında bildirilmektedir ve yöneticiye hazırlanan özet listede belirtilmektedir.
Diğer dairelerin ne kadar ödeme yaptığını nasıl bileceğim?
Binadaki bütün dairelerin harcamalarını gösteren rapor bizim tarafımızdan hazırlanıp bina yönetimine iletilir. Yönetmeliğe göre en az 3 günlük süreyle olmak üzere binanın duyuru panosunda ilan edilir.
Isı payölçer sistemlerinin termostatik vana ile birlikte kullanılması zorunlu mu?
Termostatik vana odaların istenilen sıcaklıkta kalmasını sağladığından kullanımı zorunludur. Termostatik vana mekan istenilen sıcaklığa ulaştığında otomatik olarak sıcak su akışını keser. Bu sayede aşırı ısınma engellenmiş olup, enerji israfı da önlenmiş olunur. Binanın konumu ve korunumuna da bağlı olarak %40 lara varan tasarrufun sağlanması mümkündür.
Ölçümler nasıl toplanır?
Her Isı pay ölçer verileri toplar ve bir radyo vericisi ile bu verileri gönderir. Radyo vericisi ısı pay ölçerin içinde bulunmaktadır.
Okuma yapmak için eve mi giriyorsunuz?
Okuma yapmak için darie içerisine girilmez, servis elemanlarında bulunacak olan el bilgisayarlarına ısı sayaçlarından alınan sinyaller sayesinde harcanan ısı miktarı verileri aktarılıyor. Kısa zaman sonra veriler toplanıp merkeze bildiriliyor.
Fatura Paylaştırma hizmeti için ayrıca para ödeyecek miyim?
Yönetmeliğe uygun bir paylaşımın yapılması uzmanlar tarafından yapılan yönetmeliğe uygun yazılımlarla yapılır ve ücretlidir. Yönetmeliğe uygun, doğru ve adil bir faturalandırma için bizlerden teklif alabilirsiniz.
Bu cihazı kullanmak yasal olarak zorunlu mu?
Enerji verimliliği yasası, ısı paylaşım yönetmeliği gereğince, 2012 yılının Mayıs ayına kadar, merkezi sistemle ısınan dairelerin ısı pay ölçer uygulamasına geçmesi için süre tanınmıştır..
5627 NO’LU ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU NEDİR?
Kanunun kapsamına göre Madde 2-(1) enerjinin tüketim asamasında binalarda enerji verimliliğinin arttırılmasına ve desteklenmesine, toplum genelinde enerji bilincinin gelistirilmesine, yenilenebilir enerji kaynaklarından yaralanılmasına yönelik uygulanacak usul ve esasları kapsamaktadır.
5627 NO’LU ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU’NUN UYGULANMAMASINDAN
KANUN KARSISINDA KİMLER SORUMLU TUTULUR?
İlgili yönetmeliğin hükümlerine göre sistemin uygulanmaması durumunda kanun karsısında;
- Bina sahibi
- Bina yöneticisi
- Bina yönetim kurulu
- Enerji yöneticisi
- İsletmecisi, doğrudan sorumludur.